Προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την υποθαλάσσια

Προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την υποθαλάσσια

Αρ. Πρωτ. 7241/09.03.2010

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων  

Το έργο κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας στο Θερμαϊκό Κόλπο εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το 1992, ωστόσο μέχρι και σήμερα αμφίβολη καταγράφεται η πορεία της κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η οδική υποθαλάσσια αρτηρία προβλεπόταν να μετατοπίσει και να αποσυμφορήσει ακόμα και σε ποσοστό 40-50% το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης από το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα. 

Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες και η κατασκευή του έργου είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το έργο δεν ξεκίνησε, καθώς μετά την ανάθεση και την υπογραφή της σύμβασης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζήτησε τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην κατασκευή του έργου. Οι αλλαγές αφορούσαν μεγάλες τροποποιήσεις, όπως η αύξηση του βάθους του έργου κατά 15 μέτρα από τον πυθμένα της θάλασσας με τη χρήση μετροπόντικα, αλλαγές που εκτίναξαν κατακόρυφα το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου.  

Συνεπώς ανασταλτικός παράγοντας δέσμευσης της έναρξης των εργασιών δεν ήταν οι τροποποιήσεις ή η μη καταλληλότητα των μελετών, καθώς το έργο είχε και την έγκριση των αρμόδιων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το υψηλό κόστος κατασκευής που διαφοροποιήθηκε ριζικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της νέας ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου θα προκηρυχθεί νέος διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πως προβλέπεται να καλύψει το αρμόδιο Υπουργείο το υψηλό κόστος της κατασκευής της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και περικοπών; Από πού θα καλύψει το κόστος εκπόνησης νέων μελετών για το έργο, αλλά και το υψηλό κόστος κατασκευής της υποθαλάσσιας; Σε τι χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η προκήρυξη, η ανάθεση, η υλοποίηση  των νέων μελετών και στη συνέχεια η δημοπράτηση κατασκευής του έργου;

 

Απάντηση Υπουργείου